cytrynowy kurczak z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    6 sztuk
  • cytryna

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    4 łyżki
  • tymianek

    kilka gałązek
  • wino białe

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka umyć , osuszyć ,do miski wlać oliwę ,posiekany czosnek, paprykę ,wlać wino,wycisnąć sok z jednej cytryny,posolić ( 1 łyżeczka ) dodać udka ,wymieszać całość rękoma,odstawić na 2 godz.Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli kurczaka( z pokrywką ),cytrynę pokroić na ćwiartki ,dodać gałązki tymianku,dodać do kurczaka.Piec w 170 stopniach ponad godzinę ,następnie zdjąć pokrywkę i kolejne 15 minut podpiec do uzyskania chrupiącej i złotej skórki.Podawać na ciepło.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzik239 20.02.2016 13:17
Bardzo często robie takiego kurczaczka...szybko i smacznie
jagoda5913 20.02.2016 00:49
pięknie wygląda
Łukasz15 19.02.2016 22:05
Świetne mięsko
bryndzia93 19.02.2016 21:05
Smaczne mięsko! :)
Renataj 19.02.2016 20:28
Apetyczny pomysł na smaczny obiad:)
Bernadeta1 19.02.2016 19:50
pyszne mięsko
Małgorzata Pin 19.02.2016 19:45
Same pyszności.
JulkaTomeczek 19.02.2016 18:17
Pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat