Cytrynowy całusek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biszkopty okrągłe

    2 op
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    4 op
  • masło

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • budyń waniliowy

    2 op
  • powidła śliwkowe

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.

Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.

Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).

2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.

To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.

Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).

Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.

Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).

Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.

Odstawiamy do stężenia.

Zajadamy!

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 14.10.2015 19:50
pięknie wyszedł
caralajna 04.12.2014 20:06
bardzo fajne ciacho
Rysia 10.11.2013 19:59
Całuśny ten całusek.
Kuchenka 10.11.2013 17:43
wspaniały efekt
MartaKarasia90 10.11.2013 17:03
ekstra przepis ;) muszę wypróbować
Monika58 10.11.2013 15:42
smaczny i trafiona nazwa
Zdzisław 10.11.2013 13:11
dla mnie pysznie podano na talerzu
cukiereczek 10.11.2013 11:29
bardzo ciekawe
joanna30 10.11.2013 11:21
Smakowite ciasto :)
Olga_SK 10.11.2013 11:03
Dodałam do ulubionych, bo na pewno wypróbuję :) Zapowiada się pyszotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat