Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy całusek
Blachę ( u mnie wielkość 30×25 ) delikatnie natłuszczamy masłem / lub margaryną.
Biszkopty smarujemy powidłami i sklejamy po 2 szt podstawami do siebie.
Układamy na blasze w równych odstępach ( masło pomoże im „ustać” na miejscu ).
2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku , dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia.
To samo czynimy po ok. 15 minutach z 2 pozostałymi rozpuszczając je jednak w osobnym naczyniu.
Budynie gotujemy na mleku wg. przepisu na opakowaniu dodając 2 łyżki cukru ( dodatkowy cukier możemy śmiało pominąć jeśli wystarczająca jest dla nas słodycz budyniu).
Miękkie masło ucieramy na gładką masę stopniowo dodając wystudzony budyń.
Po wymieszaniu dodajemy tężejące 2 galaretki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę delikatnie wylewamy na ułożone biszkopty uważając by ich nie pokręcić ( absolutnie nie zepsuje to smaku , ale efekt wizualny nie będzie już tak zachwycający ).
Wkładamy do lodówki , a po lekkim stwardnieniu zalewamy pozostałymi 2 galaretkami.
Odstawiamy do stężenia.
Zajadamy!
Smacznego!