Cytrynowe muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • mąka pełnoziarnista

    0,5 szklanki + 2 łyżki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    10 dag
  • jajko

    2 średnie
  • mleko

    1 szklanka
  • cytryna

    1 średnia
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowe muffinki foto
Masło rozpuszczamy, studzimy i dodajemy mleko oraz jajka. Dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Cytrynowe muffinki foto
Wszystkie sypkie składniki razem mieszamy.
Krok 3 - Cytrynowe muffinki foto
Płynne składniki dodajemy do sypkich, mieszamy łyżką. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, wycieramy papierowym ręcznikiem, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i następnie wyciskamy sok, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy.
Krok 4 - Cytrynowe muffinki foto
Ciasto wlewamy do papilotek ułożonych w blaszce do pieczenia muffinek.
Krok 5 - Cytrynowe muffinki foto
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 22.03.2012 21:22
już wyobrażam sobie ten smak
gosia561 16.03.2012 18:14
apetyczne
Sroczka 22.11.2011 09:28
przepyszne
Beatris 22.11.2011 09:16
Piękne muffinki. Zjadłabym chociaż jedną.
Mati13 21.11.2011 18:37
pyszne!
suzana 21.11.2011 18:21
gdzieś to juz widziałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat