Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe kwadraty
kruchy spód:
200 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru
2-3 łyżki śmietany 18%
wierzch:
2 jajka
150 g cukru
3 niezbyt czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn
Wykonanie:
Mąkę wymieszałam ze startym na tarce zimnym masłem oraz z dodatkiem cukru. Na koniec dodałam śmietanę. Wyrobiłam ciasto i ułożyłam je na dnie blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką( wykorzystałam dwie keksówki). Piekłam przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
Jajka ubiłam z cukrem. Dodałam do nich mąkę, proszek, wymieszałam. na koniec wlałam sok z cytryn. Po wymieszaniu wylałam na wierzch dobrze upieczonych spodów i zapiekałam w 170 stopniach przez ok. pół godziny. Po upieczeniu kroję na kwadraty....