Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
40 dag -
mąka kukurydziana
2 łyżki -
sól
1/4 łyżeczki -
pieprz
1/4 łyżeczki -
olej
2 łyżeczki -
bulion
1,5 szklank -
czosnek
2 ząbki -
brokuły
2,5 szklanki -
skórka z cytryny
2 łyżeczki -
sok z cytryny
1 łyzka
Przepis i sposób przygotowania Cytrynowa pierś z kurczaka z brokułami
Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Zdejmujemy kurczaka z patelni, przekładamy na talerz, zaś na tą samą patelnię wrzucamy czosnek oraz po chwili wlewamy 1 szklankę bulionu. Doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym wrzucamy do niego różyczki brokuł i gotujemy około minuty.
W tym czasie pozostałe pół szklanki bulionu mieszamy w kubku z 1/2 łyżki mąki. Wlewamy to na patelnię, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze chwilę, az do miękkości brokuł i lekkiego zgęstnienia sosu. Kurczaka mieszamy ze startą skórką cytrynową, dodajemy do sosu i brokuł, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Podajemy na ciepło.
Komentarze (2)