Cytrynowa karpatka

Cytrynowa karpatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • woda

    1 szklanka
  • margaryna

    125 gram
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    5 sztuk
  • szczypta soli

  • mleko 3,2%

    1/2 litra
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • olejek cytrynowy

  • masło

    200 gram
  • galaretka cytrynowa

    2 opakowania
  • cukier

    1/2 szklanki
  • Krem:

    do karpatki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody i odrobiną soli, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę stale mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencje. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200o C.
Krem:Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy ugotowany budyń zdejmiemy z ognia wsypujemy do niego 1 galaretkę stale mieszając aby się rozpuściła. Studzimy. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wyjąć razem z folią i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Do utartego masła dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu stale mieszając. Do kremu wrzucić kostki galaretki i delikatnie wymieszać łyżką. Kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania84 09.10.2013 20:13
świetny pomysl z tą galaretką :)
Ewelina38 03.10.2013 08:48
przepysznie wygląda a ten krem...... paluszki lizać :)
[email protected] 01.10.2013 08:21
muszę sam spróbować :)
Izabela9 28.09.2013 14:44
Dziękuję i zapraszam na ciasto :)
msmors 28.09.2013 14:20
czy mogę się wprosić na takie ciacho
Pomocnik 28.09.2013 13:57
Super przepis, polecam :)
IZABELA29 28.09.2013 13:19
z takim posmakiem bardzo pyszna
Adamorek 28.09.2013 13:16
lubię kwaskowate kremy
nutellla 28.09.2013 12:31
z chęcią bym zjadła :)
Mniam 28.09.2013 12:25
Przepyszna karpatka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat