Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
woda
1 szklanka -
margaryna
125 gram -
mąka pszenna
1 szklanka -
jajko
5 sztuk -
szczypta soli
-
mleko 3,2%
1/2 litra -
budyń śmietankowy
1 opakowanie -
olejek cytrynowy
-
masło
200 gram -
galaretka cytrynowa
2 opakowania -
cukier
1/2 szklanki -
Krem:
do karpatki -
cukier puder
Przepis i sposób przygotowania Cytrynowa karpatka
Krem:Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy ugotowany budyń zdejmiemy z ognia wsypujemy do niego 1 galaretkę stale mieszając aby się rozpuściła. Studzimy. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wyjąć razem z folią i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Do utartego masła dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu stale mieszając. Do kremu wrzucić kostki galaretki i delikatnie wymieszać łyżką. Kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)