Cytrynowa babka na białkach...

Cytrynowa babka na białkach...

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Doskonała babka do wykorzystania nadmiaru białek, białka nie potrzebne zamrażam i jak uzbieram pełną szklankę to wykorzystuję właśnie do takiej babki o różnych wersjach smakowych........SMACZNEGO!!!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • białka

    1 szklanka
  • sól

    2 szczypty
  • cukier

    0.7 szklanki
  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło/margaryna

    100 gramów
  • cytryny

    2 sztuki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kolorowa posypka

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki:

Krok 1 - Cytrynowa babka na białkach... foto
Ze sparzonych cytryn zetrzeć skórkę , z cytryn wycisnąć dokładnie sok, usunąć pestki z soku
Krok 2 - Cytrynowa babka na białkach... foto
Odmrożone białka wlać do misy robota, wsypać sól i zacząć ubijanie na wolnych obrotach, następnie na największych do ubicia mocno sztywnej piany
Krok 3 - Cytrynowa babka na białkach... foto
Do ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
Krok 4 - Cytrynowa babka na białkach... foto
Fo ubitych na sztywno białek wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, masło stopione, sok z cytryny (zostawić z 1,5-2 łyżki do polewy), startą skórkę wystudzone i połączyć składniki
Krok 5 - Cytrynowa babka na białkach... foto
Wystudzoną babkę wyjąć z formy na talerz, puder cukier wymieszać z sokiem z cytryny na rzadki lukier, polać nim ciasto i posypać posypką czekoladową

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat