Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki potrzebne do łososia

  • filet z łososia

    2
  • sok z cytryny

  • sok z limonki

  • sok z pomarańczy

  • ząbki czosnku

    kilka
  • papryczka chilli

  • igiełki rozmarynu

    20 g
  • lubczyk

    gałązka
  • cebula

  • marchew

  • sól morska

  • mielony czarny pieprz

  • Składniki na sos:

  • por (biała część)

  • brandy

    50 ml
  • śmietana kremówka

    2-3 łyżki
  • masło

    łyżka
  • Składniki na sałatkę:

  • liscie mlecza

    duża garść
  • morele

    kilka sztuk
  • słodka musztarda

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:
1. Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
2. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli.
3. Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut.
4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
5. Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
6. Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina.
7. Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut.
8. Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
9. Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku.
10. Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego.
11. Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki.
12. Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy.
Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pomocnik 01.08.2013 00:10
musi być super
Anna133 31.07.2013 20:46
alez to wpsaniałe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat