Cytrusowa babka na drożdżach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    550 g
  • masło

    100 g
  • cukier drobny

    80 g
  • rodzynki

    60 g
  • mleko

    50 ml
  • ekstrakt cytrynowy

    1 łyżka
  • żółtko surowe

    5 szt.
  • pomarańcza

    ½ szt.
  • cytryna

    ½ szt.
  • sól

    szczypta
  • lukier cytrynowy

    do dekoracji
  • drożdże suche

    15 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do dużej misy. Dodać suszone drożdże, cukier i sól. Wymieszać składniki. Dodać lekko podgrzane mleko, ekstrakt cytrynowy, żółtka, skórkę otartą z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z owoców oraz roztopione, a następnie przestudzone masło. Połączyć składniki przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec miksowania wsypać rodzynki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (40 minut).

Ciasto ponownie wyrobić. Dużą formę do babki lub dwie mniejsze natłuścić i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto do ⅓ wysokości. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia (25 minut).

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 25 - 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu udekorować lukrem cytrynowym - na wierzchu babki można również ułożyć plastry owoców.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magula 01.04.2013 09:32
pięknie wyglądająca i napewno smaczna
miroslawa 01.04.2013 06:07
cudna baba, super fota
Adamorek 01.04.2013 01:12
lubię kwaskowate ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat