Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
2 szklanka -
mleko 3,2%
150 ml -
drożdże
20 g -
masło
100 g -
jajko
1 sztuka -
cukier
4 łyżka -
cynamon
5 łyżeczka -
cukier puder
0,5 szklanka -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
woda
1 łyżeczka -
margaryna do smarowania formy
Przepis i sposób przygotowania Cynamonowe ślimaczki
Roztapiamy 50 gram masła
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy żółtko i wlewamy drożdże oraz rozpuszczone masło.
Wszystko razem wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto.
Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
Rozpuszczamy kolejne 50 g masła razem z cynamonem i 4 łyżkami cukru.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 mm- 1 cm.
Smarujemy cynamonem i zawijamy od szerszej strony.
Lekko uklepujemy i kroimy na kawałki wielkości 2,5 cm.
Układamy na wysmarowanej blaszce w 3 cm odstępach i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Slimaczki powinny mieć lekko brązowy kolor.
Wystudzone polewamy lukrem .
LUKIER: cukier puder energicznie mieszamy z woda i sokiem z cytryny
Komentarze (16)
Załaduj więcej komentarzy (6)