Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowe ślimaczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanka
mleko 3,2% 150 ml
drożdże 20 g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
cukier 4 łyżka
cynamon 5 łyżeczka
cukier puder 0,5 szklanka
sok z cytryny 1 łyżeczka
woda 1 łyżeczka
margaryna do smarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe ślimaczki

Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i łyżkę cukru.
Roztapiamy 50 gram masła
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy żółtko i wlewamy drożdże oraz rozpuszczone masło.
Wszystko razem wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto.
Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.


Rozpuszczamy kolejne 50 g masła razem z cynamonem i 4 łyżkami cukru.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 mm- 1 cm.
Smarujemy cynamonem i zawijamy od szerszej strony.
Lekko uklepujemy i kroimy na kawałki wielkości 2,5 cm.
Układamy na wysmarowanej blaszce w 3 cm odstępach i smarujemy roztrzepanym białkiem.
Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku.
Slimaczki powinny mieć lekko brązowy kolor.
Wystudzone polewamy lukrem .

LUKIER: cukier puder energicznie mieszamy z woda i sokiem z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 10.10.2013 20:38
cudnie wyglądają:)
czarna910311 10.10.2013 19:09
malaczarna23 ja robie je własnie z ciasta na kringla estońskiego i są extra. Moja 2,5 letnia córcia przepada za takimi cieplutkimi z mlekiem :)
Ania321 10.10.2013 18:49
coś pysznego do kawy :)
mufinka79 10.10.2013 18:03
Pyszności, lubię takie cynamonki :)
malaczarna23 10.10.2013 17:49
robiłam kiedyś,wyszły mi troszkę twardawe może Twoje będą lepsze :)
Megg 10.10.2013 17:41
bardzo je lubię :-)
joanna30 10.10.2013 17:37
Jak ja takie lubię...
Papryczka 10.10.2013 17:19
ekstra ślimaczki
ana1 10.10.2013 17:13
Uwielbiam takie ślimaczki.
kokoszka
kokoszka 10.10.2013 16:42
pyszne bułeczki
reniatka 10.10.2013 16:40
bardzo smakowicie wyglądają
marinia 10.10.2013 16:38
ale super przepis, do wypróbowania
czarna910311 10.10.2013 16:34
To w ślimaczkach jest fajne że można je robić z czym kto lubi :) Od szynki , sera i pieczarek po owoce, dżemy jak i przyprawy :)
dwa pokoje z kuchnią 10.10.2013 16:16
uwielbiam ślimaczki ze wszystkim
jasiek 10.10.2013 16:05
ale smaczne drugie śniadanko do pracy
iwi 10.10.2013 15:54
Pyszności ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak