Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowe leniwe z sosem rabarbarowym
W dużym garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Leniwe wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 3-5 minut. Po tym czasie pierożki wyciągamy na talerze.
Jeśli podajemy je od razu, wykładamy na talerz, jeśli nie to włożyć do miseczki i przelać masłem, by się nie posklejały.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 1-2 cm plastry. Wsypujemy do garnczka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut by rabarbar puścił sok. Kiedy puści sok, ustawiamy garnczek na małym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Po ok 10-15 minutach, gdy cukier się rozpuści i sos zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać i polać ciepłe leniwe.
Smacznego :)