Cynamonowe ciasteczka -ślimaki

Cynamonowe ciasteczka -ślimaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • jajko

  • mleko

    1 szklanka
  • drożdże

    2 dag
  • masło

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • cukier

    10 dag
  • cynamon Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Cynamonowe ciasteczka -ślimaki

Mąke wymieszaj z 3 łyżkami cukru, szczyptą soli, jajkiem.Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże, wlej do mąki. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Dodaj stopiony tłuszcz. Wyrabiaj ciasto, aż bedzie odstawać od ręki. Nakryj,pozostaw w cieple na 30 minut. Ciasto zagnieć, podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na foli. Żółtko rozmąć z łyżką wody. Posmaruj ciasto, posyp 10 dag cukru wymieszanego z cynamonem. Zroluj z dłuższego boku. Roladę pokruj na 15 plasterków. Plasterki-ślimaczki połóż na blachę wyłożoną pergaminemi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piec 20 min w temp. 180C

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

mala2021 23.02.2011 15:36
bardzo smaczne,czesto robie je na święta
Karolcia12 22.11.2010 09:52
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat