Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rabarbar

    2 łodygi
  • Syrop:

    z mniszka lekarskiego 3 łyżki
  • mleko

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • kasza manna

    5 lekko czubatych łyżek
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    1/2 szklanki
  • serek mascarpone

    125 g
  • cukier puder

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać syropem z mniszka. Podgrzewać, aż rabarbar zmięknie, a płyn odparuje. Rabarbar przestudzić.
Krok 2 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 2-3 minuty nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać cynamon.
Krok 3 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Dokładnie wymieszać, przestudzić, rozłożyć do szklaneczek.
Krok 4 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Na kaszy rozłożyć przygotowany karmelizowany rabarbar.
Krok 5 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone i cukrem pudrem.
Krok 6 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
Śmietanę z serkiem rozłożyć na każdej porcji deseru. Dowolnie udekorować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat