Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rabarbar 2 łodygi
Syrop: z mniszka lekarskiego 3 łyżki
mleko 2 szklanki
cukier waniliowy 32 g
kasza manna 5 lekko czubatych łyżek
cynamon 1 łyżeczka
śmietana kremówka 1/2 szklanki
serek mascarpone 125 g
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone

Kroki postępowania

1
Rabarbar oczyścić, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, zalać syropem z mniszka. Podgrzewać, aż rabarbar zmięknie, a płyn odparuje. Rabarbar przestudzić.
Krok 1 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
2
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować na małym ogniu ok. 2-3 minuty nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać cynamon.
Krok 2 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
3
Dokładnie wymieszać, przestudzić, rozłożyć do szklaneczek.
Krok 3 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
4
Na kaszy rozłożyć przygotowany karmelizowany rabarbar.
Krok 4 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
5
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z mascarpone i cukrem pudrem.
Krok 5 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto
6
Śmietanę z serkiem rozłożyć na każdej porcji deseru. Dowolnie udekorować.
Krok 6 - Cynamonowa kaszka z rabarbarem i mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak