Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko letnie 1 szklanka
jaja 2 sztuki
mąka 4 szklanki
cukier 6 łyżek
rozpuszczone, ostudzone masło 1/2 kostka
drożdże 40 g
sól 1 szczypta

Masa

rozpuszczone masło 1/2 kostka
cukier 1/2 szklanki
cynamon 2-3 łyżki

Porada

Cynamonki można posmarować roztrzepanym jajkiem, aby nie były matowe

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonki

Ciasto: drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, ½ szklanki letniego mleka wyrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski dodać resztę mąki, jaja, mleko , zaczyn drożdżowy i masło. Zagnieść, podzielić na 4 części, rozwałkować.
Ciasto posmarować przygotowaną masą: w rondelku roztopić masło, dodać cukier i cynamon- wystudzić.
Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plasterki średniej grubości, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze w dużych odstepach. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.Piec ok 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 10.12.2015 18:34
fajne "ślimoki" ;P
agnieszka214 10.12.2015 15:30
Super smacznie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak