Przepis i sposób przygotowania na: Cynaderki duszone z purée z marchewki Tomka Jakubiaka
Cynadreki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi.
Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki.
Na oleju przysmaż kalafior. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i będą rozpływać się w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior.
Przygotuj puree. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny.
Cynaderki podawaj z puree z marchewki. Smacznego!