Cynaderki duszone z purée z marchewki Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cynaderki

    1 kg
  • liść laurowy

  • kalafior

    1 szt.
  • pepperoni

    1 zielona
  • cebula dymka

    1 pęczek
  • czosnek

    5 ząbków
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • gorczyca

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • woda

    1 szklanka
  • marchewka

    1 pęczek
  • masło

    1/2 szklanki
  • cukier brązowy

    1 szczypta
  • sól

  • pieprz

  • śmietana kremówka

    3 łyżki
  • kurkuma

  • trybula

  • sok z cytryny

    1/2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Cynadreki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi.
Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki.
Na oleju przysmaż kalafior. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i będą rozpływać się w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior.

Przygotuj puree. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny.

Cynaderki podawaj z puree z marchewki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat