Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki murzynki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1/2 puszki
jaja 6 szt
cukier 3/4 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mleko 2 szkl
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło lub margaryna 1 kostka
biszkopty okrągłe 2 opakowania
rodzynki 1 opakowanie
margaryna 1/3 kostki
woda 1 łyżka
cukier 4 łyżki
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki

6 jaj ubić z 3/4 szkl cukru na puch, dodać bułkę tartą oraz masę makową- dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy, piec w rozgrzanym piekarniku około 30-35 minut.

Krem:Szklankę mleka zagotować z 1/2 szkl cukru, w drugiej szklance mleka rozrobić 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej.
Roztwór wlać do gotującego się mleka, gotować na małym ogniu do uzyskania budyniu intensywnie mieszając. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego kremu dodać kostkę miękkiej margaryny- zmiksować.
Krem wyłożyć równomiernie na wystudzone ciasto.

Na krem ułożyć biszkopty.

Polewa:
W rondelku roztopić 1/3 kostki margaryny, kakao, cukier i wodę- nie gotować!
Lekko przestudzić, wylać polewę równomiernie na biszkopty, na każdym biszkopcie położyć rodzynkę.
Wstawić do lodówki, aby polewa stężała.
Smacznego ;)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 11.01.2013 14:58
robię podobne.
miroslawa 11.01.2013 05:11
fajne
Kuchareczka2 10.01.2013 13:48
bardzo lubie to ciasto
Magda24 10.01.2013 12:07
pyszne
ewka1978 10.01.2013 11:57
już jadłam, pyszne
IwonaKa 10.01.2013 11:52
świetna nazwa :-) na pewno smaczne te cycki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak