Ćwikła z pieczonych buraków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • buraki

    2 kg
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • cukier

    1 do smaku

marynata

  • oliwa

    1/2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ćwikła z pieczonych buraków  foto
Buraki szoruję i myję dokładnie, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję sól, bazylię, oregano, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Krok 2 - Ćwikła z pieczonych buraków  foto
Każdego buraka smaruję marynatą i zawijam w folię aluminiową, układam na blaszce.
Krok 3 - Ćwikła z pieczonych buraków  foto
Buraki mają fajny smak ją posmarowane marynatą. Piekę w temp 180 stopni około godzinę. Lepsze są buraki mniejsze bo szybciej się dopieką. Duże muszą dłużej się piec.
Krok 4 - Ćwikła z pieczonych buraków  foto
Po wyjęciu z piekarnika obieram je, i jak ostygną ścieram na tarce. Doprawiam chrzanem, dodaję cukier.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 23.05.2014 08:41
Najlepsza jest z pieczonych buraków :)))
Ankha 11.05.2014 12:47
Z pieczonych jeszcze nie robiłam, ale może warto sprobować...
ben-ka 11.05.2014 12:05
Dla mnie to też coś nowego,nie jadłam tak przygotowanej ćwikły.
anemon 10.05.2014 20:59
Pieczone buraki są przepyszne, ale ćwikły z nich jeszcze nie robiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat