Ćwikła z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    2 kg
  • chrzan tarty

    1 sloiczek
  • cukier

    niepełna szklanka
  • ocet 10 %

    1/4 szkl
  • woda

    1 szkl
  • ząbki czosnku

    6 szt
  • sól

    2 płaskie łyżki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki gotujemy do miękkości obieramy ze skóry i mielimy w maszynce do mięsa lub ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Buraki zalewamy zalewą, dodajemy chrzan i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze 10 minut aby składniki się dobrze połączyły. Doprawiamy do smaku pieprzem. Gorące buraki wkładamy do suchych i czystych słoików, zakręcamy nakrętki i pasteryzujemy 15 minut. Odwracamy słoiki do góry dnem aby się zassały.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 24.06.2017 09:28
moja ulubiona :-)
jagoda5913 24.06.2017 00:31
pyszne buraczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat