Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem
Pieczemy wraz ze skórką w temperaturze ok. 200°C przez 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Po upieczeniu studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę, ale nie jest to konieczne. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed nadmiernym łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i nie będzie taki suchy.
Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek octu (soku z cytryny) i ścieramy chrzan na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków.
Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody (tak by był wilgotny) i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny).
Do startych buraków dodajemy utarty chrzan wedle upodobania, ale lepiej dodać nieco więcej, bo po odstaniu i przemacerowaniu smaków nieco traci na mocy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem (sokiem z cytryny). Przekładamy do słoików i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!