Ćwikła z chrzanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki

    500 g
  • chrzan

    1 szt.
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • ocet winny

    do smaku
  • woda

    kilka łyżek (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy wraz ze skórką w temperaturze ok. 200°C przez 45-60 minut, w zależności od wielkości buraków.
Po upieczeniu studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

Korzenie chrzanu obieramy cienko, najlepiej obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody na 1 godzinę, ale nie jest to konieczne. Moczenie chrzanu w zimnej wodzie uchroni nas przed nadmiernym łzawieniem podczas tarcia, a także zachowa ładny, biały kolor chrzanu i nie będzie taki suchy.
Do miseczki wlewamy ok. 2 łyżek octu (soku z cytryny) i ścieramy chrzan na tarce o najmniejszych oczkach, najlepiej na tej co jest do ścierania ziemniaków.
Do utartego chrzanu dodajemy kilka łyżek gorącej wody (tak by był wilgotny) i doprawiamy do smaku solą, cukrem i ewentualnie octem (sokiem z cytryny).

Do startych buraków dodajemy utarty chrzan wedle upodobania, ale lepiej dodać nieco więcej, bo po odstaniu i przemacerowaniu smaków nieco traci na mocy, mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem (sokiem z cytryny). Przekładamy do słoików i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 02.01.2014 14:28
Obowiązkowy dodatek do mięs. Uwielbiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat