Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ćwikła z chrzanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 5 kg
chrzan o smaku cytrynowym Smak 1 słoik
cukier
sól
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: Ćwikła z chrzanem

Kroki postępowania

1
Buraki myjemy i w łupinach gotujemy aż zmiękną. Gdy będą miękkie odlewamy wodę z buraków. Buraki studzimy. Po wystudzeniu buraki obieramy ze skórki, która bardzo ładnie odchodzi.
Krok 1 - Ćwikła z chrzanem foto
2
Gdy buraki mamy obrane przepuszczemy je przez maszynkę (ja używam maszynki do mielenia mięsa z wkładką do tarcia ziemniaków).
Krok 2 - Ćwikła z chrzanem foto
3
Po starciu buraków dodajemy chrzan (na 5 kg buraków 1 słoiczek chrzanu według mojego smaku). Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy chrzan. Buaczki przyprawiamy cukrem, solą i octem według uznania i smaku.
Krok 3 - Ćwikła z chrzanem foto
4
Gotowe buraczki przekładamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 minut. Następnie kładziemy „do góry nogami” do czasu wystygnięcia.
Krok 4 - Ćwikła z chrzanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolcia_zip 09.11.2012 20:33
Habibi Cuisine: nie gorzknieje, buraczki są takie jak przed pasteryzowaniem z tą różnicą, że przy pasteryzowanych masz pewność, że mogą dłużej postać.
gosia56 09.11.2012 19:59
napewno super.
Habibi 09.11.2012 15:32
Nigdy jeszcze nie pasteryzowałam buraczków z chrzanem... Czy od wysokiej temperatury chrzan w nich nie gorzknieje?
ziutula
ziutula 09.11.2012 15:14
ćwikła jest naj...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak