Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Warzywa pieczone

kalafior 1/2 główki
ziemniaki młode 8 sztuk
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej kokosowy

Sos

mleko kokosowe 200 ml
pomidor 2
czosnek ząbki 1 ząbek
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól
olej kokosowy
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z pieczonymi ziemniakami i kalafiorem

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa wymieszać z misce razem z tymiankiem, papryką wędzoną, solą, pieprzem i 3 łyżkami oleju kokosowego. Piec w temp. 200 stopni ok. 20-30 minut w zależności od rozdrobnienia warzyw.
W czasie pieczenia przygotować sos. Rozgrzać w garnku olej kokosowy i podsmażyć na nim posiekany ząbek czosnku. Dodać sparzone, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć, aż się rozpadną. Dodać mleko kokosowe. Zmiksować blenderem. Dodać curry, chili i sól. Zagotować. Do sosu włożyć upieczone warzywa. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z kuskusem lub brązowym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.01.2016 17:47
ale pyszny obiad zrobiłaś
RenataZ-et 18.08.2015 15:54
świetne danie
Monika-twin 18.08.2015 14:14
PYSZNE DANIE.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak