Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z krewetkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

200 g krewetek (ja użyłam mrożonych, obranych)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
mała puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sok z 1 limonki
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
szczypta cukru (opcjonalnie)
natka pietruszki
1 łyżeczka masła
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z krewetkami

Krewetki rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy do tego imbir, curry i kurkumę. Po minucie na patelnię wrzucamy krewetki, smażymy je dosłownie minutę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym, sokiem z limonki, doprawiamy solą i cukrem, gotujemy kolejne 2 minuty. Na sam koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. I tyle. Curry podałam z makaronem ryżowym, który został mi z poprzedniej potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 09.02.2017 08:59
Wyglądają niezwykle smakowicie )
Ola1984 07.02.2017 12:01
Przepyszne danie :)
MarysiaB 07.02.2017 10:18
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak