Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowy gulasz
- gulasz z karkówką
- pomysł na obiad
1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na drobniejsze kostki i oprószyć: solą, pieprzem, papryką, przyprawą meksykańską i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego.
2. Czosnek obrać, 2 ząbki przecisnąć przez praskę lub pokroić w drobna kosteczkę i wymieszać z mięsem, wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3. Cukinie obrać, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostki. Cebule obrać i pokroić w piórka, pozostały czosnek pokroić w kosteczkę (użyjemy go na sam koniec).
4. Paprykę obrać, umyć, pokroić w kostkę, selera obrać, umyć i pokroić w półprążki.
5. Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso z czosnkiem, które należy podsmażyć z każdej strony, po czym dodać cebulę (w razie potrzeby dolewamy olej), paprykę i selera, dodajemy sól, pieprz i paprykę, chwile podsmażamy. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka, podkręcamy palnik i wrzucamy cukinie z pomidorami, dodajemy sól, pieprz, Przyprawę do potraw w płynie i koncentrat pomidorowy, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu do momentu zmięknięcia cukinii. Cukinia ma być lekko twarda, ale ugotowana, należy kontorlować duszenie cukinii i uważać, aby za mocno nie rozmiękla.
6. Tuz przed zakończeniem duszenia, dodajemy pozostały czosnek, mieszamy, doprawiamy i danie gotowe. Podawać z ziemniakami, a gulasz przed podaniem na talerzu posypać niewielka ilością drobno starkowanego, żółtego sera.