Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 2 szklanki
filet z kurczaka 1 podwójny
szpinak mrożony 450 gram
cukinia 1 sztuka
ser feta 50 gram
cebula 1 sztuka
natka pietruszki pęczek
pomidor 2 sztuki
ser żółty 50 gram
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sól i pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 1 - Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka foto
2
Między czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
Krok 2 - Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka foto
3
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oddzielnej patelni. Do miękkiej dodajemy mrożony szpinak. Gdy ten się rozpuści dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka foto
4
W dużej misce łączymy ze sobą kaszę, mięso, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przygotowane warzywa. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.
Krok 4 - Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka foto
5
Gotową masę wykładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C. Tuż przed końcem posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści, danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Krok 5 - Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 13.12.2016 21:01
Smaczne jedzonko
gusia1000 13.12.2016 20:57
Na pewno dobra.
Marta1986 13.12.2016 19:35
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak