Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe roladki z kaszą i mięsem z sałatką z sezonowych warzyw

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne roladki z kasza i mięsem podane z sezonowymi warzywami.

Składniki:

ROLADKI:

kasza jęczmienna 0.5 szklanki
masło 1 łyżeczka
woda 2 szklanki
mięso mielone 40 dag
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cukinia 2 szt.
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

SAŁATKA Z SEZONOWYCH WARZYW:

cukinia 1 szt.
pomidorki koktajlowe 10 szt.
oliwki 5 szt.
nasiona granatu 5 łyżek
papryka żółta 0.5 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
tartego żółtego sera 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
oregano 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe roladki z kaszą i mięsem z sałatką z sezonowych warzyw

ROLADKI:
1. Kasze podsmażyć na maśle. Zalać wodą, tak aby jej było ok. 2 cm, ponad kaszą. Ugotować i wystudzić.
2. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą i kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
3. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plastry.
4. Na każdym plastrze położyć farsz i zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorąca kąpiel wodną. Gotować na parze ok. 30-40 min.

SAŁATKA:
5. Cukinie pokroić w długie cienkie wstążki. Wstawić do wrzątku na ok. 1 min. a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą.
6. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Paprykę pokroić w drobną kostkę
7. Wymieszać cukinię z pomidorkami, oliwkami, ziarnami granatu i papryką.
8. Polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, serem i oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak