Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe roladki z kaszą i mięsem z sałatką z sezonowych warzyw
ROLADKI:
1. Kasze podsmażyć na maśle. Zalać wodą, tak aby jej było ok. 2 cm, ponad kaszą. Ugotować i wystudzić.
2. Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułka tartą i kaszą. Doprawić solą i pieprzem.
3. Cukinie pokroić wzdłuż w długie, cienkie plastry.
4. Na każdym plastrze położyć farsz i zwinąć w rulony. Spiąć wykałaczkami. Ułożyć na sicie do gotowania na parze i wstawić nad gorąca kąpiel wodną. Gotować na parze ok. 30-40 min.
SAŁATKA:
5. Cukinie pokroić w długie cienkie wstążki. Wstawić do wrzątku na ok. 1 min. a następnie odcedzić i przelać lodowatą wodą.
6. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki. Paprykę pokroić w drobną kostkę
7. Wymieszać cukinię z pomidorkami, oliwkami, ziarnami granatu i papryką.
8. Polać oliwą z oliwek, posypać solą, pieprzem, serem i oregano.