Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 średnie szt
  • mięso mielone indycze

    500 g
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • pieczarki

    5 szt
  • cebula

    1 szt
  • ser żółty

    100 g
  • ząbek czosnku

  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • oregano

  • koncentrat pomidorowy

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy w kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich oczkach serem. Gotowe układamy na blaszce na folii aluminiowej. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 25-30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof15

10.11.2016 09:21
bardzo smaczna

halina17

09.11.2016 22:53
Pyszne danie

MonikaW

09.11.2016 22:14
domyślam się, że są pyszne

halina17

09.11.2016 21:40
smaczne : )

Konczi

09.11.2016 21:15
pysznie wygląda :)

cukiereczek

09.11.2016 20:03
takie danie to ja lubię

Stenka

09.11.2016 19:10
smaczne danie

martynkacytrynka

09.11.2016 18:14
Uwielbiam!

IKrakowianka

09.11.2016 17:40
bardzo apetyczne danie

noninka77

09.11.2016 17:23
Lubię to :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat