Cukinia zapiekana z kaszanką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • cukinia

    3 sztuki
  • kaszanka

    300 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • kapary

    2-3 łyżki
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto

Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto

Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami, odstawić na 15 min, żeby puściły soki.

Krok 3 - Cukinia zapiekana z kaszanką foto

Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 07.07.2015 08:52
smaczny pomysł
patryska76 06.07.2015 15:50
ciekawy pomysł na cukinię ;-)
jasiek 06.07.2015 15:35
cudowne połączenie i ekstra wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat