Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w karkówce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól do smaku
karkówka 1200 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w karkówce

1200g karkówka wieprzowa bez kości
1 cienka cukinia
2 ząbki czosnek
NA MARYNATĘ KARKÓWKI:
3 łyżki przyprawa do wieprzowiny
3 ząbki czosnek (przeciśnięty przez praskę)
1 płaska łyżeczka papryka ostra w proszku
3 szczypty rozmaryn (u mnie suszony:()
1 łyżeczka sól morska i pieprz kolorowy
2 łyżki olej
DODATKOWO:
folia aluminiowa
naczynie żaroodporne lub blaszka

Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy.
Umytą,osuszoną karkówkę ustawiamy w pionie i za pomocą długiego i ostrego noża robimy dziurę na wylot.W to wpychamy umytą cukinię. Końce cukini obcinamy .Za pomocą noża robimy mniejsze dziurki i wkładamy w nie obrany i pokrojony czosnek w słupki.Całość nacieramy,a dokładniej mówiąc wklepujemy naszą marynatę.Układamy na folii dodatkowo jeszcze solimy,pieprzymy i zawijamy.Wkładamy do lodówki na całą noc,lub na kilka godzin.

Po upływie tego czasu mięso odwijamy i wkładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180*C (u mnie środkowa półka-grzanie góra-dół) tyle co ważyła,czyli 1h i 20 min.Od czasu do czasu przekręcamy mięso i podlewamy wytworzonym tłuszczem.Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy karkówkę i czekamy chwilę żeby odpoczeła po czym możemy kroic na plastry...


Podajemy jako dodatek do obiadu lub na kanapki --- Smacznego :=)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.11.2012 20:09
Rarytas dla mięsożerców.
Roksana1 19.09.2012 21:12
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak