Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia pod beszamelową pierzyną

5.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

cukinia
1 szt.
oliwki zielone
20 szt.
oregano
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat

Sos beszamelowy

masło
25 gramów
mąka pszenna
25 gramów
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
mleko
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia pod beszamelową pierzyną

Kroki postępowania

1
W garnku roztapiamy masło.Dodajemy mąkę i zasmażamy całość.
Krok 1 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
2
Podgrzewamy mleko i dolewamy je do zasmażki. Dodajemy gałkę muszkatołowa i szczyptę pieprzu. Energicznie mieszamy podczas gotowania sosu.
Mieszamy do czasu osiągnięcia właściwej (budyniowej) konsystencji.
Krok 2 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
3
W naczyniach żaroodpornych na sztorc układamy pokrojoną w słupki cukinię.
Krok 3 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
4
Wtykamy pomiędzy cukinię oliwki zielone. Posypujemy ziołami, pieprzem i solą.
Krok 4 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
5
Przykrywamy przed chwilą zrobionym sosem beszamelowym cukinie.
Krok 5 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto
6
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego :)
Krok 6 - Cukinia pod  beszamelową pierzyną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.02.2015 11:27
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak