Cukinia marynowana z lat '70tych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    po 2-3 ząbki na słoik
  • seler nać

    po 1 gałązce na słoik
  • woda

    8 szkl.
  • cukier

    1-1,5 szkl.
  • sól

    do smaku
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ocet 10 %

    2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki grubości 1-1,5cm.
Plasterkami napełnić słoiki, a między nie wkładać kawałki liści selera oraz obrane ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Wsypać do każdego słoika pół łyżeczki gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz po liściu laurowym.
Z reszty składników zagotować marynatę i gorącą zalać cukinię.
Słoiki zakręcić i pasteryzować kilka minut, aby cukinia zanadto nie zmiękła.

Cukinię można podawać do obiadu, jako składnik sałatek lub do dań z grilla i jako jeden z elementów zimnego bufetu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 22.03.2013 20:39
uwielbiam cukinie-dlatego przepis na pewno wypróbuje
Habibi 09.11.2012 08:06
Na wierzch Mama zawsze wlewała łyżkę oleju, ale ja pomijam ten krok, co w jakiś zauważalny sposób nie wpływa na smak gotowej zamarynowanej cukinii ;)
Habibi 09.11.2012 08:04
Kiedy byłam dzieckiem moja Mama robiła cukinię w ten sposób. Była podawana do obiadu lub jako przekąska przy jakiejś imprezce ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat