Cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt
  • ryż

    1 woreczek
  • marchewka

    1/2 szt
  • pieczarki

    15 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • szynka szwarcwaldzka

    4 plastry
  • masło

    3 łyżki
  • oregano

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryz gotujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy obieramy szatkujemy na drobno lub jak kto woli,dusimy na masle z pokrojoną cebulą, studzimy. Cukinię myjemy przecinamy na pół,wydrązamy srodek.Kazdą połowkę cukini wykładamy plasterkami szynki szwarcwaldzkiej.Robimy farsz do pieczarek dodajemy ryz ,startą marchewkę,trochę pokrojonego miąszczu z cukini bez pestek ,doprawiamy solą i pieprzem.Oregano sypiemy na rękę i rozcieramy w dłoniach aby wytworzyły się olejki eteryczne.Farsz dokładnie wymieszać i włozyć do cukini.Cukinie włozyć do naczynia do zapiekania ,na dno naczynia mozna wsypać łyzkę przyprawy kucharek.Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika 200 st na30-40minut.Do farszu mozna dodać trochę startego zółtego sera albo posypac serem pod koniec pieczenia. POLECAM! ! !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 23.01.2014 18:03
pyszności :)
Łukasz15 14.12.2013 21:04
Bardzo apetyczna
pajbek 23.09.2013 10:53
Super pomysł na cukinię :-)
Alex_M 27.07.2013 12:11
bardzo fajnie nadziana :)
fotoviderek 23.06.2013 12:18
Świetny pomysł :)
berys18 04.12.2012 19:27
świetny pomysł
gusia1000 20.10.2012 16:48
Fajne, lekkie danie.
gosia56 20.10.2012 13:44
Dziękuję za komentarz.
Sylwia56 18.10.2012 11:02
świetna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat