Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble nektarynkowe z chałwą

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

owoce 8 szt nektarynka
sok z cytryny 2 łyżki

kruszonka

masło 100 g
mąka orkiszowa 200g typ 630
cukier 40 g
chałwa 60 g

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble nektarynkowe z chałwą

Kroki postępowania

1
Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.
Krok 1 - Crumble nektarynkowe z chałwą foto
2
Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło,
Krok 2 - Crumble nektarynkowe z chałwą foto
3
wymieszać łyżką i schłodzić.

Następnie ciasto pokruszyć

na przygotowane owoce w naczyniu.

Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.

Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
Krok 3 - Crumble nektarynkowe z chałwą foto
4
rozsypać równomiernie na przygotowane owoce w naczyniu.
Krok 4 - Crumble nektarynkowe z chałwą foto
5

Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut.

Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
Krok 5 - Crumble nektarynkowe z chałwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 12.07.2014 22:28
Chętnie bym się poczęstowała:)
asiczekz 12.07.2014 22:10
poproszę troszeczkę :)
wwwiolka 12.07.2014 20:19
Uwielbiam takie desery.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak