Przepis i sposób przygotowania na: Croissantowiec
Na tortownicę 20 cm.
Boki wykładamy folią przezroczystą, a spód herbatnikami.
Odmierzamy pół litra mleka, odlewamy 1/4 szklanki i mieszamy w nim budyń śmietankowy, dodając 2 łyżki cukru (około 30 g).
Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy dokładnie wymieszany budyń i ciągle mieszając, zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy 100 g masła pokrojone w kawałki. Gorący budyń przekładamy na herbatniki w tortownicy. Na budyń układamy croissanty.
Teraz tak samo gotujemy budyń czekoladowy, mieszamy go z 100g masła i przekładamy na croissanty.
Zostawiamy ciepłe ciasto kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej aż ostygnie. Wierzch posypujemy kolorowymi płatkami.
Potem przekładamy do lodówki. Ciasto szybko się wiąże.
U mnie z tym ciastem szybko poradziła sobie kilkuletnia Julcia.