Crème brûlée

Ali

Ali

Crème brûlée

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • śmietanka kremowa

    500 gram
  • żółtka

    6 sztuk
  • cukier

    6 sztuk
  • ekstrakt waniliowy

    1/2 łyżeczki

Dodatkowo

  • cukier

    4 łyżeczki do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z wanilii. W rondelku zagotowujemy śmietankę i ją studzimy. Zimną powoli dodajemy do ubitych żółtek. Masę przelewamy do kokilek i pieczemy około 50 minut w 130 stopniach. Następnie schładzamy przez około 2 godziny w lodówce. Na taki schłodzony krem wysypujemy cukier równą warstwą i karmelizujemy go specjalnym palnikiem. Jeżeli takowego nie posiadamy to nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury i na najwyższej półce tuż pod samą grzałką ustawiamy kokilki na niecałą minutę.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

13.03.2015 20:07
Z wielkim apetytem bym pewnie zjadła........

norweska20

02.03.2015 11:52
coś pysznego :)

Ali

28.02.2015 19:46
Możesz zapiec w piekarniku, palnik nie jest potrzebny.

Wiktoria29

28.02.2015 19:43
zjadłabym chętnie

Skotka

28.02.2015 19:40
Świetny deser:)

gibli

28.02.2015 19:29
bardzo dobre)

Internetowa Kuchnia

28.02.2015 18:11
Super deser ;)

Jadwiga/Jaga85

28.02.2015 17:47
Wspaniały deser!

kloruś

28.02.2015 16:31
chętnie bym się poczęstowała!

Zdzisław

28.02.2015 16:17
takie słodkości bardzo lubię zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat