Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crema frangipane

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

laska wanilii 1 szt
mleko 1/2 litr
żółtko jajek 3 szt
jajko 2 szt
sól 1 szczypta
cukier 10 dkg
mąka 10 dkg
masło 5 dkg
jagody 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Crema frangipane

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, miąższ wyskrobać i razem z laską włożyć do mleka. Mleko z wanilią zagotować. W większym garnku ubić żółtka, jaja z solą i z cukrem ( użyć trzepaczki) Stopniowo dodawać mąkę, mieszać i powoli wlewać gorące mleko.Krem gotować przez około 3min, ciągle ubijając , zdjąć z ognia i wymieszać z masłem.Krem ostudzić, często mieszać. Krem fangipane wlać do pucharków wstawić do lodówki
Owoce oczyścić i podać z zimnym kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.04.2016 21:35
znakomity deserek
Skotka 10.04.2016 20:12
Ciekawy deser:)
Mniam 10.04.2016 13:54
Bardzo apetycznie wygląda Twój deser, lubię takie :)
Edita 10.04.2016 13:41
fajny deser
Marta Ryżek-Kalkowska 10.04.2016 11:53
Przepysznie u ciebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak