Coq au vin, czyli kogut w winie

Coq au vin, czyli kogut w winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kura lub duży kurczak

    1 szt
  • słonina

    15 dag
  • szalotka

    20 dag
  • masło

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • estragon

    1 szczypta
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • wino czerwone wytrawne

    2,5 szklanki
  • tymianek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Coq au vin, czyli kogut w winie

Kurę umyć, osączyć, podzielić na 6 części, natrzeć solą i obsmażyć na oliwie. Słoninę pokroić, wytopić w rondlu, obsmażyć na niej obrane szalotki oraz obrane i pokrojone pieczarki. Kurę przełożyć do rondla, wlać wino, dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy ziołowe Prymat. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Masło utrzeć z mąką i stopniowo dodawać do sosu, mieszając rózgą. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Porcje kury podawać na wygrzanym półmisku, obłożone cebulkami i polane sosem, z grzankami i zieloną sałatą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

jolita 30.12.2011 08:14
mniam
berys18 04.02.2011 07:27
wygląda smakowicie
szajba2 08.01.2011 13:20
kogut się nie wywinie
Gonia555 03.01.2011 19:28
Trzeba spróbować ją zrobić :-)
Jaheira11 23.09.2010 14:16
brzmi świetnie:)
Barbara55 20.08.2010 17:46
dobra jest też kura po gruzińsku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat