Co na Święta: Sernik wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszny i delikatny sernik świąteczny z brzoskwiniami na kruchym migdałowym spodzie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka

    200 gramów
  • migdały zmielone

    30 gramów
  • cukier

    70 gramów
  • żółtka

    2 sztuki
  • masło

    165 gramów
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól morska Prymat

    1 szczypta
  • cukier z prawdziwą wanilią

    3 łyżeczki

Na masę serową:

  • twaróg sernikowy

    1 kilogram
  • cukier

    180 gramów
  • mąka ziemniaczna

    30 gramów
  • śmietanka 30%

    180 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • Cukier ze skórką cytryny

    3 łyżeczki
  • brzoskwinie z puszki

    3 sztuki
  • przyprawa do kawy i deserów

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • cukier puder

  • biała czekolada

  • płatki migdałów

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:

Suche składniki ciasta łączymy w misce, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy, po czym całość wyrabiając ręcznie, łączymy z masłem. Gotowe ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Masa serowa:

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, w misce łączymy za pomocą miksera 2-3 łyżki twarogu z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, aż do momentu rozpuszczenia cukru.

Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy resztę twarogu, jajka oraz cukier ze skórką cytryny, i ubijamy przez 3-4 minuty, tak by jajka dobrze się ubiły. Do ubitej masy dodajemy śmietankę, i ponownie miksujemy przez ok. 3-4 minut.

Całość:

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, i wykładamy nim spód blaszki posmarowanej masłem i zalewamy masą serową.

Pokrojone brzoskwinie obtaczamy w przyprawie do kaw i deserów, układamy na wierzchu sernika. Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez 50-70 minut.

Upieczony i ostudzony sernik kroimy, posypujemy dodatkami (płatkami migdałów, cukrem pudrem i wiórkami białej czekolady), i podajemy.

Jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, to polecam Wam przepis na piernik świąteczny.

 

Doradca Smaku
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat