Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Co na obiad: Pasta alla norma wg Piotra Ogińskiego

5.0
(21)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Co powiecie na włoski makaron, prosto ze słonecznej Sycylii? Pasta alla norma z bakłażanem w roli głównej, zachwyca smakiem, różnorodnością składników i sprawia, że czujemy się jak na włoskich wakacjach!

Składniki:

Pasta alla norma:

bakłażan
1 sztuka
olej
3-4 duże łyż.
czosnek
3 ząbki
cebula czerwona
1 sztuka
pomidor
5-6 sztuk
bazylia świeża
10 liści
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat
sól morska Prymat w młynku
do smaku
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
chili Prymat
1/4 łyżeczki
kapary całe Smak
20 sztuki
woda
opcjonalnie
cukier
1-2 łyżeczki
biały ocet winny
10 mililitrów
makaron papardelle
100 gramów suszonego lub 200 gramów świeżego makaronu
ricotta salata
15 gramów

Porada

Ser ricotta salata jest bardzo słonym serem, dlatego nie należy wcześniej solić zbyt mocno sosu.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pasta alla norma wg Piotra Ogińskiego

Bakłażana kroimy w 1,5-2 centymetrową kostkę, solimy, zostawiamy na 25-30 minut, następnie płuczemy i osuszamy.

Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie złocisty (ok. 2 minuty z każdej strony).

Usmażonego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wlewamy więcej oleju, dodajemy czosnek oraz cebulę, całość podsmażamy przez ok. 1 minutę. 

Następnie dodajemy pomidory wraz z bazylią, oregano, chili oraz kaparami. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez 15-20 minut (jeżeli pomidory są bardzo mięsiste dodajemy wody, by na końcu uzyskać konsystencję gęstego sosu).

Po tym czasie sos doprawiamy cukrem oraz octem, dodajemy kilka liści bazylii i całość mielimy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do gotowego sosu przekładamy ugotowany makaron wraz z odrobiną wody z gotowania makaronu, dodajemy połowę usmażonego bakłażana, kilka liści bazylii.

Całość zagotowujemy i wykładamy na talerz, dekorujemy smażonym bakłażanem, posypujemy ricottą salatą oraz świeżo mielonym pieprzem i podajemy.

Smacznego!

Jeżeli kochasz dania kuchni włoskiej sprawdź przepis na pulpety alla norma

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak