Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pasta alla norma wg Piotra Ogińskiego
Bakłażana kroimy w 1,5-2 centymetrową kostkę, solimy, zostawiamy na 25-30 minut, następnie płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowanego bakłażana smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż będzie złocisty (ok. 2 minuty z każdej strony).
Usmażonego bakłażana przekładamy na ręcznik papierowy. Na patelnię wlewamy więcej oleju, dodajemy czosnek oraz cebulę, całość podsmażamy przez ok. 1 minutę.
Następnie dodajemy pomidory wraz z bazylią, oregano, chili oraz kaparami. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez 15-20 minut (jeżeli pomidory są bardzo mięsiste dodajemy wody, by na końcu uzyskać konsystencję gęstego sosu).
Po tym czasie sos doprawiamy cukrem oraz octem, dodajemy kilka liści bazylii i całość mielimy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do gotowego sosu przekładamy ugotowany makaron wraz z odrobiną wody z gotowania makaronu, dodajemy połowę usmażonego bakłażana, kilka liści bazylii.
Całość zagotowujemy i wykładamy na talerz, dekorujemy smażonym bakłażanem, posypujemy ricottą salatą oraz świeżo mielonym pieprzem i podajemy.
Smacznego!
Jeżeli kochasz dania kuchni włoskiej sprawdź przepis na pulpety alla norma.