Co na obiad: Frytki Poutine wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

...........

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • indycza szyjka

    1 sztuka
  • skrzydełka z indyka

    2 sztuki
  • żeberka wołowe

    1 sztuka
  • marchewki

    4 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • woda

    3 litry
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • Tymianek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • masło

    40 g
  • mąka

    30 g
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku

Frytki:

  • ziemniaki typu BC

    4 sztuki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku

Dodatki:

  • ser cheddar

    50 g
  • sos gravy

  • chipsy z bekonu

    4 sztuki
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • pietruszka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porcje rosołowe z indyka oraz wołowiny wykładamy na blaszkę wraz z marchewką, porem oraz cebulą i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie upieczone warzywa oraz mięso przekładamy do garnka, na blaszkę wlewamy trochę wody, by ją wyczyścić i przelewamy do naczynia, dodajemy wodę, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i gotujemy sos przez ok, 1,5 godziny.

W tym czasie do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i całość smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, lub do uzyskania ładnego lekko brązowego koloru.

Po 1,5 godziny sos przecedzamy, a do cebuli dodajemy mąkę oraz masło szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki i podsmażamy zasmażkę przez ok 1 minutę.

Do sosu dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, po czym połowę sosu dodajemy do zasmażki, szybko mieszamy i przekładamy całość do reszty sosu także szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki. Tak przygotowany sos doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie tymiankiem oraz liściem laurowym i gotujemy jeszcze 15-20 minut, po czym gotowe gravy odcedzamy.

Kiedy sos się gotuje kroimy ziemniaki na frytki o grubości ok 1 cm, po czym blanszujemy je na oleju o temperaturze 160 stopni przez 7-8 minut.

Następnie zblanszowane frytki smażymy ponownie na oleju rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez ok 3 minuty do uzyskania złotego koloru.

Gotowe frytki posypujemy przyprawą do ziemniaków i frytek oraz solą i przechodzimy do wykładania. Na talerz wykładamy ok 1/3 frytek, posypujemy serem i czynność powtarzamy 3 razy, danie polewamy sosem gravy, posypujemy zieloną cebulką oraz pietruszką na górę kładziemy chipsy z boczku i podajemy wraz z sosem gravy w sosjerce. Smacznego!

 

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat