Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Frytki Poutine wg Piotra Ogińskiego
Porcje rosołowe z indyka oraz wołowiny wykładamy na blaszkę wraz z marchewką, porem oraz cebulą i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.
Po tym czasie upieczone warzywa oraz mięso przekładamy do garnka, na blaszkę wlewamy trochę wody, by ją wyczyścić i przelewamy do naczynia, dodajemy wodę, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i gotujemy sos przez ok, 1,5 godziny.
W tym czasie do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i całość smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, lub do uzyskania ładnego lekko brązowego koloru.
Po 1,5 godziny sos przecedzamy, a do cebuli dodajemy mąkę oraz masło szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki i podsmażamy zasmażkę przez ok 1 minutę.
Do sosu dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, po czym połowę sosu dodajemy do zasmażki, szybko mieszamy i przekładamy całość do reszty sosu także szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki. Tak przygotowany sos doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie tymiankiem oraz liściem laurowym i gotujemy jeszcze 15-20 minut, po czym gotowe gravy odcedzamy.
Kiedy sos się gotuje kroimy ziemniaki na frytki o grubości ok 1 cm, po czym blanszujemy je na oleju o temperaturze 160 stopni przez 7-8 minut.
Następnie zblanszowane frytki smażymy ponownie na oleju rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez ok 3 minuty do uzyskania złotego koloru.
Gotowe frytki posypujemy przyprawą do ziemniaków i frytek oraz solą i przechodzimy do wykładania. Na talerz wykładamy ok 1/3 frytek, posypujemy serem i czynność powtarzamy 3 razy, danie polewamy sosem gravy, posypujemy zieloną cebulką oraz pietruszką na górę kładziemy chipsy z boczku i podajemy wraz z sosem gravy w sosjerce. Smacznego!