Clafoutis ze szparagami.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    50 dag
  • koperek

    3 łyżki
  • ser gruyere

    10 dag
  • mąka pszenna

    6 dag
  • jajka

    4 szt
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    3 łyżki
  • mleko 3,2%

    200 ml
  • sól, pieprz, gałka muszkatołow

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.
Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.
Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.

Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.
Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera.

Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .
Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.

Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.

Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.
Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.
Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaDD 02.10.2013 11:23
na sam widok ślinka cieknie
paulina2157 02.10.2013 07:08
bardzo fajnie wygląda
Ewa 02.10.2013 06:08
Wygląda apetycznie. A szparagi kocham :)
sylwia_mc 02.10.2013 03:03
chętnie bym spróbowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat