Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis ze szparagami.
Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.
Polecam to delikatne i bardzo smakowite danie szczególnie z zielonymi szparagami.
Szparagi umyć ,oczyścić i pokroić na 0,5cm plasterki. Czubki możemy pozostawić całe.
Żaroodporne naczynie lekko natłuścić masłem ,ułożyć szparagi ,posypać posiekanym koperkiem i połową startego sera.
Do miski wsypać mąkę ,powoli wlewać roztrzepane jajka i ubijać na gładką masę .
Wlać śmietanę ,ubijać i stopniowo dolewać mleko. Dodać przyprawy do smaku.
Ciasto ostrożnie wlać na szparagi ,posypać resztą sera.
Piec w temp.190stop.C ,35-40 min ,aż ciasto się zetnie i podrośnie.
Jeżeli zbyt szybko wierzch się zrumieni ,przykryjmy folią aluminiową.
Podajemy po kilku minutach od wyjęcia z pieca lub po całkowitym ostudzeniu