Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis z czereśniami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Clafoutis z czereśniami to klasyczny deser kuchni francuskiej. Czas na czereśnie!

Składniki:

Składniki:

czereśnie 400 gramów
mąka pszenna 80 gramów
cukier 70 gramów
masło 30 gramów
płatki migdałowe 30 gramów
laska wanili 1 sztuka
jajko 3 sztuki
mleko 3,2% 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis z czereśniami

Na początek zająłem się czereśniami, które umyłem, osuszyłem i wydrylowałem.

W garnuszku roztopiłem masło, które odstawiłem do wystygnięcia.

Zmiksowałem jaja z cukrem, dodałem ziarenka z laski wanilii, mąkę oraz mleko. Na koniec wlałem roztopione masło. Przygotowałem okrągłą formę o średnicy 25, którą wysmarowałem masłem.

Na dnie naczynia ułożyłem wydrylowane czereśnie.

Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni.

Na czereśnie wlałem masę mleczno-jajeczną. Wierzch deseru udekorowałem płatkami migdałowymi oraz oprószyłem 2 łyżeczkami cukru.

Clafoutis pieczemy ok. 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak