Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
mąka pszenna 30 g mąka typ 500
cukier brązowy 50 g
mleko 3,2% 200 ml
jabłka 5 sztuk
borówka amerykańska 200 g
wiśnie 2 łyżki wiśni suszonych
cukier 2 łyżki cukru cynamonowego
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe.

Kroki postępowania

1
Wysmarować masłem formę do zapiekania.
Krok 1 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
2
Obsypać bułką tartą.
Krok 2 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
3
Obrać jabłka i pokroić w kostkę, wyłożyć dno formy.
Krok 3 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
4
Na jabłka poukładać borówki amerykańskie.
Krok 4 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
5
Na borówki poukładać wiśnie suszone.
Krok 5 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
6
Do osobnego naczynia wlać mleko.
Krok 6 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
7
Dodać do mleka dwa całe jajka.
Krok 7 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
8
Dosypać cukier brązowy.
Krok 8 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
9
Dodać mąkę pszenną.
Krok 9 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
10
Wszystko zmiksować na jednolitą masę.
Krok 10 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
11
Zmiksowaną masą zalać owoce w formie.
Krok 11 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
12
Wierzch posypać cukrem cynamonowym.
Krok 12 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
13
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać przez 40 minut.
Krok 13 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto
14
Deser najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem np. lodów.

Smacznego !
Krok 14 - Clafoutis jabłkowo - borówkowo - wiśniowe. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 08.08.2014 23:39
musi być smaczne:)
marcia7 05.08.2014 14:56
na prawdę niezłe
Sylwia26 05.08.2014 10:04
ślinka leci
Adam/ZUB3R 05.08.2014 09:49
wygląda bardzo smacznie
norweska20 05.08.2014 09:23
pyszności taki deser
wwwiolka 05.08.2014 09:00
Bardzo fajny przepis.
usmiech 05.08.2014 08:59
ciekawy pomysł
Patriszja
Patriszja 05.08.2014 08:53
mniam ale pyszne :)
Anula 05.08.2014 08:22
ciekawy przepis:)
engie23 05.08.2014 08:20
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak