Ciemny biszkopt z dodatkami

Ciemny biszkopt z dodatkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka

    4 łyżki (przesianej)
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

MASA ŚMIETANKOWA

  • śmietana 30%

    0,50 l
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śmietan fix

    2 opakowania

DODATKOWO

  • truskawki

    40 dag
  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • galaretka cytrynowa

    3 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Zwolnić obroty i dodać żółtka.
Krok 2 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Kakao połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i delikatnie łyżką wmieszać do masy jajecznej.
Krok 3 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Piec w 180 st około 30 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Truskawki zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej gorącej wody. Gdy zacznie tężeć, połączyć ze zmiksowanymi truskawkami.
Krok 5 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder, śnieżkę oraz śmietanki fix. Wyłożyć na upieczony zimny biszkopt.

Krok 6 - Ciemny biszkopt z dodatkami  foto
Na chwilę dać do lodówki do stężenia. Mocno tężejącą wyłożyć na śmietanę, wstawić do lodówki. Galaretki cytrynowe ugotować w 3 szklankach wody. Tężejące wylać na mus truskawkowy. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.10.2016 14:19
same pyszności
agnieszka214 24.10.2016 10:39
smakowicie wyglada mniam
Krystyna32 24.10.2016 09:19
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat