Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia

Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
1. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku dalej ubijając przez około 15 minut.
Krok 2 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
2. Dodajemy mąki, kakao i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Krok 3 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem i wlewamy doń przygotowaną masę.
Krok 4 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Krok 5 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
5. Po wyjęciu z piekarnika przewracamy tortownicę z upieczonym biszkoptem do góry dnem i tak studzimy.
Krok 6 - Ciemny biszkopt na tort bez proszku do pieczenia foto
6. Po ostudzeniu i wyjęciu z tortownicy biszkopt jest gotowy do dalszego przetwarzania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 12.03.2014 07:45
wyrósł pięknie!
alaaa 10.03.2014 20:21
bardzo ładny biszkopt
Beatris 22.09.2013 18:26
Piękny, równiutki biszkopcik.
caralajna 01.09.2013 07:55
świetny przepis
IwonaKa 02.08.2013 14:22
świetny przepis,skorzystam chętnie
berys18 28.07.2013 10:47
piękny biszkopt
rjustysia 25.07.2013 20:04
Super wygląda!
malina 25.07.2013 09:03
aż trudno uwierzyć, że bez proszku i z kakao tak wyrósł - super
dianix 22.07.2013 19:52
stosuje podobne proporcje
malaczarna23 15.07.2013 08:49
bez proszku? no to naprawde podziwiam! piękny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat