Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciemna szarlotka

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna
500 g
masło
250 g
jajko
1 sztuka
cukier
110 g
śmietana
5 łyżek
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka
Sklep Prymat
kakao do posypania

nadzienie

jabłka antonówki
1 kg
cukier brązowy
( KOKOSOWY )3-4 łyżeczki
kakao
3-3,5 łyżeczki
cynamon Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
skórka z cytryny
1 łyżeczka
mąka ziemniaczana
2-3 łyżeczki ( opcjonalnie)
mango z puszki
230 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciemna szarlotka

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z cukrem kokosowym, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec dodać kakao, skórkę cytrynową i cynamon.
Po przestygnięciu, gdy masa będzie zbyt rzadka można dodać mąkę ziemniaczaną.
Ciasto.
Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić ciasto ( przystawką z hakiem )
Ciasto podzielić na dwie części, jedną wylepić spód blaszki 24 cm, posypać kakao.
Krok 1 - Ciemna szarlotka foto
2
Potem wyłożyć osączone cząstki mango i ciemną masę jabłkową.
Krok 2 - Ciemna szarlotka foto
3
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i przykryć jabłka.
Piec w 180 C około 45 minut.
Krok 3 - Ciemna szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak