Cielęcina w sosie śmietanowym

Cielęcina w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    500 g
  • cebula biała

    2 szt. średniej wielkości
  • wino białe wytrawne

    200 ml
  • śmietanka

    130 ml
  • masło

    1 plaster
  • olej do smażenia

  • mąka

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • czosnek granulowany

    1 szczypta
  • liść laurowy

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (jak do gulaszu) i podsmażamy je na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do garnka, zalewamy około 500 ml zimnej wody, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy.
Krok 2 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
Następnie dla wzbogacenia smaku, wykorzystamy olej, aromat i smak cielęciny, pozostały na patelni ze smażenia mięsa, na której rozpuszczamy spory plaster masła i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule.
Krok 3 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
Gdy cebulka się zeszkli, podlewamy ją białym winem i smażymy do momentu delikatnego odparowania alkoholu, od czasu do czasu mieszając zawartość, a następnie przekładamy ją do garnka z gotującą się cielęciną.
Krok 4 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym i dusimy mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczanym puree lub ulubioną kaszą oraz bukietem świeżych surówek.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

05.12.2015 19:35
Dziękuję bardzo :) To prawda, nie jest tania, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na takie smaki :)

misia53

04.12.2015 23:10
ślinka mi leci , marzy mi się takie danko ale cielęcina jest taka droga......

Iwusia

04.12.2015 22:56
lubię takie dania

Renata9

04.12.2015 22:09
Świetny obiadek :-)

Wafelek2601

04.12.2015 18:54
Smaczne danie

monika141

04.12.2015 16:40
pyszne mięsko ,robię podobne

mirosława4

04.12.2015 15:41
apetyczna !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat