Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie śmietanowym
Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak.
Przygotowanie cielęciny w sosie śmietanowym w krokach:
Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (jak do gulaszu) i podsmażamy je na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do garnka, zalewamy około 500 ml zimnej wody, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy.
Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym i dusimy mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczanym puree lub ulubioną kaszą oraz bukietem świeżych surówek.