Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w sosie śmietanowym

5.0
(175)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny przepis na cielęcinę w sosie śmietanowym - delikatny, aksamitny i klarowny. Idealny pomysł na obiad z mięsem cielęcym dla małych i dużych. 

Składniki:

cielęcina 500 g
cebula biała 2 szt. średniej wielkości
wino białe wytrawne 200 ml
śmietanka 130 ml
masło 1 plaster
olej do smażenia
mąka 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie śmietanowym

Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak.

Przygotowanie cielęciny w sosie śmietanowym w krokach:

1

Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (jak do gulaszu) i podsmażamy je na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do garnka, zalewamy około 500 ml zimnej wody, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy.

Krok 1 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
2
Następnie dla wzbogacenia smaku, wykorzystamy olej, aromat i smak cielęciny, pozostały na patelni ze smażenia mięsa, na której rozpuszczamy spory plaster masła i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule.
Krok 2 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
3
Gdy cebulka się zeszkli, podlewamy ją białym winem i smażymy do momentu delikatnego odparowania alkoholu, od czasu do czasu mieszając zawartość, a następnie przekładamy ją do garnka z gotującą się cielęciną.
Krok 3 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto
4

Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym i dusimy mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczanym puree lub ulubioną kaszą oraz bukietem świeżych surówek.

Krok 4 - Cielęcina w sosie śmietanowym foto

Spróbuj także innych przepisów z cielęciną:

Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym

Pieczeń cielęca w ziołach z chrzanem i buraczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleks 18.02.2024 21:25
no nie wyszła mi :(
Lady God6 13.02.2023 15:45
Nie dodajemy soli?
Doradca Smaku 13.02.2023 15:48
Dodajemy! Jest taka informacja w przepisie (krok 4) oraz w składnikach :)
Futka 05.12.2015 19:35
Dziękuję bardzo :) To prawda, nie jest tania, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na takie smaki :)
misia53 04.12.2015 23:10
ślinka mi leci , marzy mi się takie danko ale cielęcina jest taka droga......
Iwusia 04.12.2015 22:56
lubię takie dania
Renata9 04.12.2015 22:09
Świetny obiadek :-)
Wafelek2601 04.12.2015 18:54
Smaczne danie
monika141 04.12.2015 16:40
pyszne mięsko ,robię podobne
mirosława4 04.12.2015 15:41
apetyczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak