Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina bez kości 40 dag
kapusta pekińska 20 dag
cebula czerwona 3-4 szt
olej 2 łyżki
ocet winny 4 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
ketchup pikantny 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
cukier brązowy 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina w sosie słodko –kwaśnym

Cielęcinę opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie słupki, lekko posolić, skropić 2 łyżeczkami octu, wymieszać , odstawić. Kapustę poszatkować, cebulkę pokroić w piórka. W woku lub na patelni o grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i szybko obsmażyć cebulki, a potem kapustę. Przełożyć je na talerz, a w woku (na patelni) rozgrzać pozostały olej i obsmażyć mięso. Gdy się zetnie dodać cebulkę i kapustę oraz wlać sos, jaki powstanie po wymieszaniu reszty octu z sosem sojowym, keczupem, cukrem, mąką ziemniaczaną i 2 łyżkami wody. Mięso podgrzewać, mieszając, na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak