Pieczarki dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Pokroić na drobniejsze kawałki i podsmażyć na małym ogniu na maśle, aby się lekko zarumieniły. Czosnek obrać ze skórki i drobniutko posiekać w kosteczkę. Groszek wrzucić na 5 minut do kubka z wrzącą wodą. Przygotować w głębszym talerzu mleko i zamoczyć w nim chleb tostowy. Następnie odsączyć. Zmielić 200 gram cielęciny i wymieszać nasiaknięty chleb tostowy z tym mięsem. Następnie dodać do tego jajka i żółty, starty ser. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W pozostałym mięsie cielęcym wyciąć dziurę (poprzez nacięcie go). W otwór należy włożyć wcześniej przygotowany farsz z warzyw i chleba tostowego. Po nafaszerowaniu zaszyć dziurę i całość owinąć czystą ścierką do naczyń. Dokładnie i ciasno obwiązać nicią lub sznurkiem. Włożyć do brytfanki, bądź wysokiego garnka. Por, cebulę, marchew, seler oczyścić i obrać. Natkę opłukać. Tak przygotowane warzywa włożyć do brytfanki, bądź garnka z owiniętym mięsem, a następnie zalać litrem wrzącej, osolonej wody. Tak przygotowane mięso gotować na średnim ogniu przez około półtorej godziny. Po ugotowaniu mięso trzymać nadal w wywarze przez pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągnąć je i odsączyć od nadmiaru wywaru, położyć na stole i przycisnąć je ciężkim przedmiotem, aby nabrało bardziej \"jajowatej\" formy. Zostawić na 15 minut. Po upływie tego czasu mięso zawinięte nadal w ściereczkę wstawić do lodówki i zostawić na 5 godzin. Po upływie tego czasu usunąć ściereczkę i mięso pokroić w plastry. Gotowe plastry należy podawać z sosem z zieleniny.
SOS: Koperek, szczypiorek i natkę drobniutko posiekać. Przecisnąć czosnek. Wszystko razem wrzucić do jednej miseczki i zalać olejem. Dolać sok z cytryny oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Smacznego ;)