Ciasto znane jako pawi ogon:)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt

  • jajka

    3 szt
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

ciasto kruche

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • masło

    250 gram
  • żółtka

    2 szt
  • jajka

    1 szt
  • cukier puder

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • smietana 18%

    3 łyżki
  • powidła śliwkowe

    1 szkl
  • orzechy włoskie

    1,5 szkl
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

krem

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jajka

    3 szt
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • ciastka

    21 szt
  • czekolada gorzka

    1/2 szt
  • masło

    250 gram
  • galaretka agrestowa

    2 szt
  • woda gorąca

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Składniki na biszkopt białka ubijamy, dodaj cukier, żółtka i mąka. Piec 180 stopniach ok 25 minut. Składniki na cisto kruche zagniatamy.
Krok 2 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Każdą część musimy rozwałkować, posypać cynamonem, posmarować powidłami i posypać pokrojonymi orzechami.Zwijamy roladę
Krok 4 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Każdą roladę układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut ( na złoty kolor)
Krok 5 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
3/4 litra mleka wlewamy do garnka i gotujemy. 1/4 mleka do niej dodajemy jajka, cukier mąkę, budyń, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy na sztywną masę. Studzimy i łączymy z masłem. Dzielimy na 4 części.
Krok 6 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku i studzimy
Krok 7 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Biszkopt smarujemy kremem, układamy na nim upieczone rolady. Pomiędzy rolady wlewamy tężejącą galaretkę.
Krok 8 - Ciasto znane jako pawi ogon:) foto
Na rolady i galaretkę wykładamy masę i układamy ciasteczka herbatniki ( u mnie kolorowe), smarujemy masą i posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 01.04.2016 21:51
Takie ciasto lubie
Ola1young 01.04.2016 15:23
na pewno smaczne
Konczi 01.04.2016 11:24
takie ciasta to ja lubię ;)
w mojej kuchni 01.04.2016 10:01
pysznie i aromatycznie na deser
IZABELA29 01.04.2016 07:26
Pewnie smaczne
halina17 31.03.2016 22:49
Dobre ciasto.
Łukasz15 31.03.2016 22:30
Pyszne ciasto
Marta1986 31.03.2016 21:19
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat