Ciasto ziemniaczane litewskie

Ciasto ziemniaczane litewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 g
  • masło

    40 g
  • jajko

    4 szt
  • esencja migdałowa

  • migdały mielone

    30 g
  • powidła śliwkowe

  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach kg
  • jabłka suszone

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto ziemniaczane litewskie

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Oddzielić żółtka od białek . Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy ziemniaczanej dodawać stopniowo mąkę, wymieszać i wlać roztopione masło, ukręcone z cukrem żółtka i pod koniec - ubite na sztywną pianę białka. Ciasto ostrożnie wymieszać, dodając kilka kropli esencji migdałowej, mielonych migdałów i posiekanych suszonych jabłek.
Ciasto wlać do formy i piec około 1h w 180 st C. W połowie pieczenia ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, powtórzyć ten krok jeszcze raz po upieczeniu. Ciasto ma rodowód litewski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Olga_SK 05.10.2013 08:17
Fantastyczny pomysł :)
ana1 05.10.2013 07:42
wygląda świetnie
V_kuchareczka 04.10.2013 21:36
takiego jeszcze nie jadłam, a zapowiada się przepysznie
Monika-twin 04.10.2013 21:22
alel fajny przepis
Marta1986 04.10.2013 21:08
pyszne i smaczne
noninka77 04.10.2013 21:03
interesujący przepis:)
sylwia_mc 04.10.2013 20:59
ciekawy przepis, fascynuje mnie jego smak
Adam/ZUB3R 04.10.2013 20:54
wygląda smacznie
IwonaDD 04.10.2013 20:52
wspaniałe!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat