Ciasto ziemniaczane litewskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 g
  • masło

    40 g
  • jajka

    4 szt
  • esencja migdałowa

  • migdały mielone

    30 g
  • powidła śliwkowe

  • ziemniaki ugotowane

    w mundurkach kg
  • jabłka suszone

    5 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i utrzeć na tarce do jarzyn. Oddzielić żółtka od białek . Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy ziemniaczanej dodawać stopniowo mąkę, wymieszać i wlać roztopione masło, ukręcone z cukrem żółtka i pod koniec - ubite na sztywną pianę białka. Ciasto ostrożnie wymieszać, dodając kilka kropli esencji migdałowej, mielonych migdałów i posiekanych suszonych jabłek.
Ciasto wlać do formy i piec około 1h w 180 st C. W połowie pieczenia ciasto posmarować powidłami śliwkowymi, powtórzyć ten krok jeszcze raz po upieczeniu. Ciasto ma rodowód litewski.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 05.10.2013 08:17
Fantastyczny pomysł :)
ana1 05.10.2013 07:42
wygląda świetnie
V_kuchareczka 04.10.2013 21:36
takiego jeszcze nie jadłam, a zapowiada się przepysznie
Monika-twin 04.10.2013 21:22
alel fajny przepis
Marta1986 04.10.2013 21:08
pyszne i smaczne
noninka77 04.10.2013 21:03
interesujący przepis:)
sylwia_mc 04.10.2013 20:59
ciekawy przepis, fascynuje mnie jego smak
Adam/ZUB3R 04.10.2013 20:54
wygląda smacznie
IwonaDD 04.10.2013 20:52
wspaniałe!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat